Wednesday, March 7, 2012

Melayu Yang Semakin Berpecah

Assalamualaikum WBT .. Salam Mesra .. Salam Bicara .. Salam Satu Malaysia ..

Buat kesekian lamanya saya tidak meluahkan pendapat, kini saya berasa terpanggil sekali lagi untuk memperkatakan apa yang saya rasa saya perlu perkatakan. Dan, kali ini tajuk entri yang dipilih agak PANAS dari biasa. Tentang kita. Tentang bangsa kita. Bangsa Melayu Yang Semakin Berpecah.

Kenapa saya katakan tentang Melayu yang semakin berpecah? Lihat sahaja sekarang. Kita sudah berpecah kepda tiga kelompok. Tiga fahaman. Dan tiga pemimpin. Tidak perlulah saya katakan tentang tiga tersebut kerana kita sebagai warga Malaysia pasti tahu apakah tiga tersebut.

Bak Kata Dr.M, "Orang Melayu akan menjadi kumpulan minoriti yang tidak mampu memperjuangkan hak mereka jika mereka terus berpecah-belah.

Mengapa kita perlu berpecah? Menjadi satu dosakah bila kita bersatu. Anak generasi kita mendapat susahkah bila kita bersatu? Periuk nasi kita terjejaskah bila kita bersatu? Mengapa pejuang-pejuang kemerdekaan dulu yang tidak terdedah kepada majunya teknologi masa kini mampu bersatu menentang Malayan Union?

Janganlah hanya pandai menunding jari dan menyalahkan orang lain. Yang kita soalkan disini nasib bangsa kita kelak. Nasib Bangsa Melayu. Harus diingat, sekali kita menunding ke arah orang, empat kali kita menunding ke arah kita sendiri. Perbetulkan diri sendiri dahulu barulah mencari salah yang lainnya.

Kita perlu bersatu. Janganlah terlalu mementingkan agenda politik jika mahu kemerdekaan yang kita kecapi berkekalan. Ingat kembali tujuan kita merdeka. Renung kembali susah payah pejuang-pejuang kita mendapatkan kemerdekaa. Kaji kembali siapakah yang memerdekakan kita sehingga kita bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang meletakkan senjata dileher.

Fikirkanlah. Renungkanlah. Bukan untuk kita tetapi untuk anak bangsa kita. Jangan sampai kita merempat ditanah kita sendiri. Wallahualam ...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...